~ Juhlaleiri - Kruunu ja Valtikka 15 vuotta ~

PELIESITTELY TIETOJA SÄÄNNÖT ILMOITTAUTUMINEN VIDEOT

 

SÄÄNNÖT

Yleiset säännöt

Vetäjien sana on laki. Ongelmatilanteissa, oli kyse säännöistä tai muuten, tulee kääntyä vetäjien puoleen, jotka ratkaisevat tilanteen oikeudenmukaisesti.


Puhelimet pidetään äänettömällä tai pois päältä leirin seikkailun ajan, jotta leiriläiset voivat keskittyä rauhassa seikkailuun. Leirin seikkailun aikana vanhemmat tavoittavat leiriläiset soittamalla leirin järjestäjille: Atte Kotilainen (puh. 050-3596 651) tai Antti Sivonen (Puh. 044-4598 750).

Leirin peli tapahtuu vain ja ainoastaan sovitulla pelipaikalla. Alueelta ei siis poistuta ilman erityistä lupaa ja lähdöstä pitää ilmoittaa joko Atte Kotilaiselle tai Antti Sivoselle. Uimaan ei mennä ilman lupaa.

Jos leirillä otetaan kuvia muistoksi niitä ei saa julkaista missään. Ketään ei saa kuvata ilman lupaa.

Muistetaan hyvät käytöstavat. Kiroilu, muiden kiusaaminen ja muu häiriökäyttäytyminen on ehdottamasti kiellettyä!

Ruokailu on rauhoitettua aikaa, jolloin peli ei ole käynnissä ja taistelut ovat ehdottomasti kiellettyjä. Näin kaikille osallistujille ja vetäjille voidaan taata mahdollisuus syödä ilman pelkoa päähän heilahtavasta bofferista.

Luonnollisesti roskia ei jätetä luontoon lojumaan, puista katkota oksia, tai ylipäätään tehdä muuta tällaista kiusaa. Kiroilu, kiusaaminen ja muu häiriökäyttäytyminen on ehdottomasti kiellettyä.

Toisten tavaroita ei tietystikään mennä tonkimaan ilman lupaa. Jos jotain omaisuutta pääsee hukkumaan, tästä ilmoitetaan välittömästi vetäjälle eikä ryhdytä syyttelemään muita.

Peli ei ole yöllä käynnissä. Mökit ja teltat sekä niiden välitön läheisyys ovat öiseen aikaan rauhoitettua aluetta. Mökeissä ja teltoissa nukkujien annetaan nukkua.

Metsässä saa huutaa ja meluta niin kovasti kuin haluaa, mutta ”APUA!” ei saa turhaan huutaa. Avun huutaminen merkitsee, että kyseessä on oikea ja pelin ulkopuolinen vaara. Jos vaikka taistelu käy tukalaksi, huutakaa vaikka ”SOTURIT” tai muuta vastaavaa…

Todellisen vaaratilanteen huomatessaan jokainen osallistuja on velvoitettu huutamaan ”PELI SEIS!”. Tätä käytetään jos pelissä ilmaantuu jokin todellinen vaaratilanne, joku esimerkiksi kaatuu ja loukkaa itsensä. ”PELI SEIS!” huuto pysäyttää kaiken pelitoiminnan (myös taistelut). Huudon kuullessasi sinun tulee pysähtyä aloillesi. Kun uhkaavasta tilanteesta on selvitty, peli jatkuu vetäjän huudolla ”peli jatkuu!”.

Peliä ei tule katkaista turhaan, ja pienemmissä murheissahan peliä ei tarvitse katkaista.

Tarvittaessa pelistä voi olla tilapäisesti ulkopuolella pitämällä nyrkkiä pään päällä. Pelin ulkopuolella oleva hahmo ei voi vaikuttaa pelin sisäisiin tapahtumiin, eivätkä pelissä mukana olevat pelaajat saa reagoida ulkopuolisiin pelaajiin mitenkään. Turhaan pelistä ei saa olla poissa.

Säännöt ovat olemassa, jotta kaikki sujuisi mahdollisimman mukavasti ja oikeudenmukaisesti. Opettele ne hyvin ja noudata niitä.

Opettele säännöt vaikka oma hahmosi ei kaikkea niissä mainittua osaisikaan tehdä!


Taistelusäännöt

Taistelut käydään vain ja ainoastaan pehmeillä ja turvallisilla bofferiaseilla. Aseita löytyy myös järjestäjien taholta, mutta omien aseiden tuominen on sallittua. Näille ulkopuolelta tuleville aseille kuitenkin tehdään tuttuun tapaan TIUKKA turvatarkastus.

Kaikilla muilla kuin boffereilla taisteleminen on siis ehdottomasti kiellettyä. Nyrkein lyöminen, painiminen, potkiminen, kynsiminen, töniminen, esim. kävyillä heitteleminen ja risuilla huitominen ovat siis kiellettyä toimintaa. Tällaisen käytöksen esiintyessä tulee huutaa ”PELI SEIS!”.

Rikkinäisillä boffereilla taisteleminen on kiellettyä. Rikkinäiset aseet ja varusteet voi viedä kylän sepän luokse korjattavaksi.

Boffereilla ei saa mäiskiä kovia ja teräviä esineitä ja pintoja. Tällainen toiminta johtaa helposti bofferin rikkoontumiseen.

Toisen aseesta ei saa ottaa kiinni. Aseiden takertuessa toisiinsa ne irrotetaan ensin ja jatketaan vasta sitten taistelua.

Boffereiden, jotka eivät ole tarkoitettu ja hyväksytty(!) heittoaseiksi, heittäminen on kiellettyä.

Boffereilla on tarkoitus taistella taidolla, eikä suinkaan voimalla. Jokainen osaa varmasti itse kuvitella missä menee raja taistelemisen ja mielivaltaisen mäiskimisen välillä. Liian kovaa lyöminen on siis ehdottomasti kiellettyä!!

Pelaajat pitävät itse huolta omasta kestostaan ja toimivat osumapaikkasääntöjen mukaan. Opetelkaa siis säännöt niin hyvin, että taistelun tiimellyksessäkin tiedätte heti miten toimia.

Joillakin hahmoilla on ensiapukyky. Nämä kykenevät sitomaan taistelussa saatuja (kuvitteellisia) haavoja. Tähän toimintaan tarvitaan siteitä, jotka solmitaan haavoittuneeseen osumapaikkaan. Niin kauan kuin side pysyy kiinni, ei vammasta tarvitse välittää. Jos side tipahtaa pois, haava aukeaa ja siis vaikuttaa jälleen. Jos sidottu osumapaikka saa uuden osuman täytyy siihen sitoa toinenkin side, että uusi haava tulee hoidetuksi.

Hahmon kuollessa ruumis tulee kantaa (pelaaja kävelee kahden muun hahmon kanssa, ei siis oikeata kantamista) kylän Saunatietäjälle. Tämä tuntee henkiin herättämisen niksit, mutta vaatii palkakseen aina jotain herätettävän hahmon varusteista. Henkiin herätetyn hahmon tulee yrittää hankkia jostain uusia varusteita. Kuolema ei siis ole maailman ja pelin loppu, mutta sitä kannattaa välttää.

Vetäjillä on oikeus takavarikoida pelaajan ase pelin ajaksi nähdessään siihen syyn.

Bofferiaseiden säännöt

Pelissä on erikokoisia ja tyyppisiä aseita.

Voit käyttää ainoastaan niitä aseita, jotka on erikseen mainittu hahmokuvauksessa.

Esim. Jos hahmotiedoissa lukee että hahmosi osaa käyttää vain pieniä aseita, et saa käyttää keskikokoisia tai isoja aseita.

Esim. Jos hahmotiedoissasi ei erikseen lue että osaat käyttää heitto- tai jousiaseita, et saa heittää heittoaseita tai ampua jousella.

Alla on lueteltu kuinka tunnistat erikokoiset aseet toisistaan, jotta tiedät mitä voit käyttää pelissä.

Pieni ase (merkitty keltaisella teipillä)

Keskikokoinen ase (merkitty keltavihreällä teipillä)

Suuri ase (merkitty punaisella teipillä)

Osumien seuraukset

Pää: Hahmo kuolee osumasta.

Rinta ja vatsa: Hahmo kuolee osumasta.

Selkä: Hahmo kuolee osumasta.

Jalka: Kyseinen jalka on poissa pelistä. Hahmo voi kinkata yhdellä jalalla ja toimia muutenkin normaalisti, muttei voi astua jalalla ennen kuin se on parannettu. Uusi osuma samaan jalkaan ei vaikuta. Jos toinenkin jalka menee, hahmo menee polvilleen ja voi liikkua ryömien. Jalan voi parantaa käyttämällä siteen.

Käsi: Kyseinen käsi poissa pelistä. Kaikki kädessä olleet tavarat on pudotettava tai siepattava nopeasti toiseen käteen. Uusi osuma samaan käteen ei vaikuta. Jos toinenkin käsi menee, hahmo on melko avuton, mutta voi juosta karkuun jos jalat toimivat. Kättä ei voi käyttää mihinkään ennen kuin se on parannettu. Käden voi parantaa käyttämällä siteen.

Kuollut hahmo makaa hiljaa liikkumatta. Pelaaja voi kysyttäessä kertoa olevansa kuollut, mutta ei voi vastata muihin kysymyksiin. Jos vaikuttaa siltä että muut meinaavat unohtaa sinut jälkeen, on sinulla lupa huutaa olevasi kuollut ja että sinua pitää tulla kantamaan.

Haavoittunut hahmo, esim. kätensä menettänyt, saa kertoa muille vahingoistaan ja pyytää heitä parantamaan haavoittuneet osumapaikat siteillä. Jos kädet toimivat voi haavoittunut hahmo myös sitoa menettämänsä osumapaikat itse.

Panssarit

Ainoastaan sellaiset hahmot voivat käyttää panssareita kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu. Panssarit suojaavat jokaisessa taistelussa ensimmäiseltä iskulta, mutta toinen isku vaikuttaa normaalisti. Panssarit eivät suojaa salamurhalta. Panssareita voivat olla esim. kypärä, haarniska tai käsisuoja.

Hiiviskely ja piileskely

Ainoastaan sellaiset hahmot voivat hiiviskellä ja piileskellä kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu. Hiiviskely ja piileskely tapahtuu laittamalla kädet ristiin rintakehän päälle oltaessa kyyryssä ja jonkinlaisen näkösuojan suojissa. Muiden nähdessä hiiviskelevän hahmon joutuvat he jättämään tämän täysin huomiotta kuin häntä ei olisikaan ja toimia kuin eivät näkisi häntä. Ainoastaan hahmot jotka osaavat itse hiiviskellä ja piileskellä voivat nähdä heidät.

Salamurha

Ainoastaan sellaiset hahmot voivat salamurhata kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu. Salamurha tapahtuu iskemällä jotakuta odottamattomasti ja huomaamattomasti mihin tahansa paikkaan samalla kun hänelle kuiskataan selvästi "Salamurha" ja hän on kerrasta vainaa. Edes panssarit eivät pelasta salamurhalta. Jos toinen kerkeää huomata salamurhaajan ennen iskua, salamurha ei onnistu vaikka isku osuisikin ja se vaikuttaa kuin tavallinen lyönti. Salamurhan kohteeksi joutuvat eivät huuda tai pidä minkäänlaista ääntä.

Myrkyt

Ainoastaan sellaiset hahmot voivat käyttää myrkkyjä kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu, mutta he voivat myrkyttää toveriensa aseita heidän puolestaan. Myrkkyjä voi ostaa kylästä. Myrkky käytetään kaatamalla koko pullon sisältö aseen päälle. Seuraava aseella osunut isku antaa myrkyn vaikutuksen. Myrkytetyllä aseella osuessa tulee huutaa kovaan ääneen "MYRKKY!" ja myrkyn vaikutus esimerkiksi "UNI!". Myrkky vaikuttaa vain kerran ja eikä tehoa enää toisella iskulla. Jokaisen pelaajan eläytyminen ja sääntöjen mukaisesti pelaaminen on tärkeää myrkkyjen suhteen. Jos sinua lyödään myrkytetyllä aseella ja huudetaan vaikka "Kivettyminen", on sinun jähmetyttävä siihen paikkaan kuin olisit kivettynyt. Myrkytetyn aseen käyttäjä selittää tarvittaessa kuinka sinun pitää toimia.

Ensiapusäännöt

Ensiapu: Jokainen hahmo osaa antaa ensiapua eli hoitaa pelissä esim. taistelutilanteessa syntyneitä (kuvitteellisia) vammoja. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että hahmo sitoo siteellä haavoittuneen kohdan ja tämän jälkeen haava on kunnossa niin kauan kuin siinä on side. Jos side irtoaa, niin haava aukeaa ja se on sidottava uudestaan. Jos samaan kohtaan on osunut useampia iskuja, on jokainen sidottava erikseen. Kuka tahansa voi sitoa kenen tahansa haavan mikäli tietää mihin isku osui. Siteitä voi ostaa pelissä pelirahalla kylästä.

Luonnollinen parantuminen: Kaikki pelin haavat paranevat yhdessä yössä, eli seuraavana aamuna voidaan kaikki edellisen päivän siteet ottaa pois. Siteitä saa käyttää aina uudelleen kun haava on parantunut.


Loitsusäännöt

Pelissä velhot, noidat ja tietäjät, sekä mahdollisesti jotkin vihollisista, osaavat loitsia. Ainoastaan sellaiset hahmot voivat loitsia kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu. Valeloitsiminen on kielletty, eli et saa näytellä muka loitsivasi ellei hahmosi osaa oikeasti loitsia. Joillain hahmoilla saattaa olla myös muita omia loitsuja kuin alla luetellut, joten eläydy niin hyvin kuin osaat jos tulet loitsituksi. Jokaisen pelaajan eläytyminen ja sääntöjen mukaisesti pelaaminen on tärkeää loitsujen suhteen. Jos sinua osoitetaan sormella ja huudetaan vaikka "Kivettyminen", on sinun jähmetyttävä siihen paikkaan kuin olisit kivettynyt. Loitsun tekijä selittää tarvittaessa kuinka sinun pitää toimia.

Salama :
Polttaa vihollisen osumakohdan toimintakyvyttömäksi. Käytännössä salama on pieni hernepussi, joka on varustettu värikkäällä "pyrstönauhalla". Loitsija heittää kohdetta salamalla ja huutaa: "Salama!" Salaman kohteen osumapaikka kärähtää toimintakyvyttömäksi samalla tavoin kuin minkä tahansa aseen isku. Jos heitto osuu aseeseen tai kilpeen, niin asetta pitelevä käsi kärähtää. Haarniskakaan ei suojaa salamalta.

Salamaa ei voi käyttää uudestaan. Kerran käytetty loitsu on palautettava tietäjälle.

Tulipallo :
Käräyttää koko vihollisen hengiltä, jos osuu. Käytännössä tulipallo on hernepussi, jolla loitsija heittää kohdetta ja huutaa: "Tulipallo!" Jos heitto osuu, niin kohde kuolee. Jos heitto osuu aseeseen tai kilpeen, niin asetta pitelevä käsi kärähtää. Haarniskakaan ei suojaa tulipallolta.

Tulipalloa ei voi käyttää uudestaan. Kerran käytetty loitsu on palautettava tietäjälle.

Uni :
Nukuttaa 10 minuutiksi kaikki, joihin osuu. Käytännössä loitsija heittää riisinjyviä kohteiden päälle ja huutaa: "Uni!" Kaikki, joihin jyviä osuu, nukahtavat ja menevät maahan kuorsaamaan. Nukahtaneen voi ravistella hereille.

Unta ei voi käyttää uudestaan. Kerran käytetty loitsu on palautettava tietäjälle.

Parannus :
Parantaa yhden osumapaikan kuntoon. Ei voi herättää kuollutta henkiin. Parannuksen tehtyä täytyy odottaa tunnin verran ennen kuin parannusloitsun voi tehdä uudestaan.


Kaikkiin mahdollisiin ja joihinkin mahdottomiin kysymyksiin saa vastauksen ennen peliä soittamalla: Atte Kotilainen: 050-359 6651 tai sähköpostilla: atte.kotilainen@hotmail.com

Saarijärven Kaupungin nuorisotoimi
Antti Sivonen, nuoriso-ohjaaja
Puh. 044-4598 750
E-mail: antti.sivonen@saarijarvi.fi

 
PELIESITTELY TIETOJA SÄÄNNÖT ILMOITTAUTUMINEN VIDEOT