~ MENETETTY MAA ~

PELIESITTELY TIETOJA SÄÄNNÖT ILMOITTAUTUMINEN VIDEOT

 

SÄÄNNÖT

Yleiset pelisäännöt

Vetäjien sana on laki. Ongelmatilanteissa, oli kyse säännöistä tai muuten, tulee kääntyä vetäjien puoleen, jotka ratkaisevat tilanteen oikeudenmukaisesti.

Peli tapahtuu vain ja ainoastaan sovitulla pelipaikalla. Alueelta ei siis poistuta ilman erityistä lupaa.

Ruokailu on rauhoitettua aikaa, jolloin taistelut ovat ehdottomasti kiellettyjä. Näin kaikille osallistujille ja vetäjille voidaan taata mahdollisuus syödä ilman pelkoa päähän heilahtavasta bofferista.

Luonnollisesti roskia ei jätetä luontoon lojumaan, puista katkota oksia, tai ylipäätään tehdä muuta tällaista kiusaa.

Toisten tavaroita ei tietystikään mennä tonkimaan ilman lupaa. Jos jotain omaisuutta pääsee hukkumaan, tästä ilmoitetaan vetäjälle eikä ryhdytä syyttelemään muita.

Mökit ovat öiseen aikaan rauhoitettua aluetta, ja niiden sisällä peli ei siis ole käynnissä. Mökeissä nukkujien annetaan nukkua. Teltat ovat asia erikseen.

Metsässä saa huutaa ja meluta niin kovasti kuin haluaa, mutta ”APUA!” ei saa turhaan huutaa. Avun huutaminen merkitsee, että kyseessä on oikea ja pelin ulkopuolinen vaara. Jos vaikka taistelu käy tukalaksi, huutakaa vaikka ”SOTURIT” tai muuta vastaavaa…

Todellisen vaaratilanteen huomatessaan jokainen osallistuja on velvoitettu huutamaan ”PELI SEIS!”. Tätä käytetään jos pelissä ilmaantuu jokin todellinen vaaratilanne, joku esimerkiksi kaatuu ja loukkaa itsensä. ”PELI SEIS!” huuto pysäyttää kaiken pelitoiminnan (myös taistelut). Huudon kuullessasi sinun tulee pysähtyä aloillesi. Kun uhkaavasta tilanteesta on selvitty, peli jatkuu huudolla ”peli jatkuu!”.

Peliä ei tule katkaista turhaan, ja pienemmissä murheissahan peliä ei tarvitse katkaista.

Tarvittaessa pelistä voi olla tilapäisesti ulkopuolella pitämällä nyrkkiä pään päällä. Pelin ulkopuolella oleva hahmo ei voi vaikuttaa pelin sisäisiin tapahtumiin, eivätkä pelissä mukana olevat pelaajat saa reagoida ulkopuolisiin pelaajiin mitenkään. Turhaan pelistä ei saa olla poissa.

Säännöt ovat olemassa, jotta kaikki sujuisi mahdollisimman mukavasti ja oikeudenmukaisesti. Opettele ne hyvin ja noudata niitä.

Taistelusäännöt

Taistelut käydään vain ja ainoastaan pehmeillä ja turvallisilla bofferiaseilla. Aseita löytyy myös järjestäjien taholta, mutta omien aseiden tuominen on sallittua. Näille ulkopuolelta tuleville aseille kuitenkin tehdään tuttuun tapaan TIUKKA turvatarkastus.

Kaikilla muilla kuin boffereilla taisteleminen on siis ehdottomasti kiellettyä. Nyrkein lyöminen, painiminen, potkiminen, kynsiminen, töniminen, esim. kävyillä heitteleminen ja risuilla huitominen ovat siis kiellettyä toimintaa. Tällaisen käytöksen esiintyessä tulee huutaa ”PELI SEIS!”.

Rikkinäisillä boffereilla taisteleminen on kiellettyä. Rikkinäiset aseet ja varusteet voi viedä kylän sepän luokse korjattavaksi.

Boffereilla ei saa mäiskiä kovia ja teräviä esineitä ja pintoja. Tällainen toiminta johtaa helposti bofferin rikkoontumiseen.

Toisen aseesta ei saa ottaa kiinni. Aseiden takertuessa toisiinsa ne irrotetaan ensin ja jatketaan vasta sitten taistelua.

Boffereiden, jotka eivät ole tarkoitettu ja hyväksytty(!) heittoaseiksi, heittäminen on kiellettyä.

Boffereilla on tarkoitus taistella taidolla, eikä suinkaan voimalla. Jokainen osaa varmasti itse kuvitella missä menee raja taistelemisen ja mielivaltaisen mäiskimisen välillä. Liian kovaa lyöminen on siis ehdottomasti kiellettyä!!

Pelaajat pitävät itse huolta omasta kestostaan ja toimia osumapaikkasääntöjen mukaan. Opetelkaa siis säännöt niin hyvin, että taistelun tiimellyksessäkin tiedätte heti miten toimia.

Yllätettäessä vastustaja takaa päin, lyöminen minne tahansa osumapaikkaan minkä kokoisella aseella tahansa on tappavaa. Yllätyksellisen iskun ei siis tarvitse olla mörssärillä takaraivoon hujautettu isku. Onkin suotavaa että tällaiset ”varmat” osumat ovat kevyitä ja kohdistetaan johonkin turvallisempaan paikkaan, esim. pakaraan tai reiteen. Tällaisetkin osumat siis lasketaan tappaviksi.

Joillakin hahmoilla on ensiapukyky. Nämä kykenevät sitomaan taistelussa saatuja (kuvitteellisia) haavoja. Tähän toimintaan tarvitaan siteitä, jotka solmitaan haavoittuneeseen osumapaikkaan. Niin kauan kuin side pysyy kiinni, ei vammasta tarvitse välittää. Jos side tipahtaa pois, haava aukeaa ja siis vaikuttaa jälleen.

Hahmon kuollessa ruumis tulee kantaa (pelaaja kävelee kahden muun hahmon kanssa, ei siis oikeata kantamista) kylän Saunatietäjälle. Tämä tuntee henkiin herättämisen niksit, mutta vaatii palkakseen herätettävän hahmon kaikki rahat ja aseet. Henkiin herätetyn hahmon tulee yrittää hankkia jostain uusia varusteita. Kuolema ei siis ole maailman ja pelin loppu, mutta sitä kannattaa välttää.

Vetäjillä on oikeus takavarikoida pelaajan ase pelin ajaksi nähdessään siihen syyn.

Osumien seuraukset:

Pieni ase (merkitty keltaisella teipillä)

Pää: Hahmo on tajuton, uusi osuma päähän tappaa. Tajuton hahmo makaa liikkumatta, kunnes joku parantaa. Pelaaja voi vastata kysymykseen: ”Mihin osui?”, muttei muihin.

Rinta: Hahmo kaatuu, eikä voi taistella. Voi ryömiä ja käyttää ensiapua. Uusi osuma rintaan tappaa.

Vatsa: Molemmat jalat pelistä pois. Hahmo kaatuu, mutta voi taistella maasta ja toimia muuten normaalisti, muttei voi nousta ylös ennen kuin on parannettu. Uusi osuma vatsaan vie hahmolta tajun, kolmas osuma tappaa.

Jalka: Kyseinen jalka on poissa pelistä. Hahmo voi kinkata yhdellä jalalla ja toimia muutenkin normaalisti, muttei voi astua jalalla ennen kuin se on parannettu. Uusi osuma samaan jalkaan ei vaikuta. Jos toinenkin jalka menee, hahmo kaatuu.

Käsi: Kyseinen käsi poissa pelistä. Kaikki kädessä olleet tavarat on pudotettava tai siepattava nopeasti toiseen käteen. Kättä ei voi käyttää mihinkään ennen kuin se on parannettu. Uusi osuma samaan käteen ei vaikuta. Jos toinenkin käsi menee, hahmo on melko avuton, mutta voi juosta karkuun jos jalat toimivat.

Haarniska ja kypärä suojaavat pienten aseiden osumilta.

Keskikokoinen ase (merkitty keltavihreällä teipillä)

Uusi osuma samaan käteen tai jalkaan vie hahmon shokkiin. Shokissa oleva hahmo ei voi taistella, mutta voi käyttää ensiapua tai juosta karkuun, jos osuma tuli käteen. Shokissa oleva hahmo valittaa hysteerisesti (Ai! Auh!).

Muut osumat ovat kuin pienissä aseissa.

Haarniska ja kypärä muuttavat keskikokoisen aseen vahingon pieneksi.

Suuri ase (merkitty punaisella teipillä)

Pää & Rinta: Laakista vainaa.

Vatsa: Osumasta tajuton, seuraavasta raato.

Käsi tai jalka: Hahmo on shokissa.

Haarniska ja kypärä muuttavat suuren aseen vahingon keskikokoisen aseen vahingoksi.

Panssarit

Ainoastaan sellaiset hahmot voivat käyttää panssareita kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu. Panssarit pienentävät aseiden osumatehoa. Pienet aseet eivät tehoa ollenkaan suojattuun osumapaikkaan. Keskikokoiset aseet tekevät pienen aseen vahingon ja isot aseet tekevät vain keskikokoisen aseen vahingon.

Hiiviskely ja piileskely

Ainoastaan sellaiset hahmot voivat hiiviskellä ja piileskellä kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu. Hiiviskely ja piileskely tapahtuu laittamalla kädet ristiin rintakehän päälle oltaessa kyyryssä ja jonkinlaisen näkösuojan suojissa. Muiden nähdessä hiiviskelevän hahmon joutuvat he jättämään tämän täysin huomiotta kuin häntä ei olisikaan ja toimia kuin eivät näkisi häntä. Ainoastaan hahmot jotka osaavat itse hiiviskellä ja piileskellä voivat nähdä heidät.

Salamurha

Ainoastaan sellaiset hahmot voivat salamurhata kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu. Salamurha tapahtuu iskemällä jotakuta odottamattomasti ja huomaamattomasti selkään samalla kun hänelle kuiskataan selvästi "Salamurha" ja hän on kerrasta vainaa. Jos toinen kerkeää huomata salamurhaajan ennen iskua, salamurha ei onnistu vaikka isku osuisikin kohdetta selkään. Salamurhan kohteeksi joutuvat eivät huuda tai pidä minkäänlaista ääntä.

Myrkyt

Ainoastaan sellaiset hahmot voivat käyttää myrkkyjä kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu, mutta he voivat myrkyttää toveriensa aseita heidän puolestaan. Myrkkyjä voi ostaa kylän noidalta. Myrkky käytetään kaatamalla koko pullon sisältö aseen päälle. Seuraava aseella osunut isku antaa myrkyn vaikutuksen. Myrkytetyllä aseella osuessa tulee huutaa kovaan ääneen "MYRKKY!" ja myrkyn vaikutus esimerkiksi "UNI!". Myrkky vaikuttaa vain kerran ja eikä tehoa enää toisella iskulla. Jokaisen pelaajan eläytyminen ja sääntöjen mukaisesti pelaaminen on tärkeää myrkkyjen suhteen. Jos sinua lyödään myrkytetyllä aseella ja huudetaan vaikka "Kivettyminen", on sinun jähmetyttävä siihen paikkaan kuin olisit kivettynyt. Myrkytetyn aseen käyttäjä selittää tarvittaessa kuinka sinun pitää toimia.

Ensiapusäännöt

Ensiapu: Jokainen hahmo osaa antaa ensiapua eli hoitaa pelissä esim. taistelutilanteessa syntyneitä (kuvitteellisia) vammoja. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että hahmo sitoo siteellä haavoittuneen kohdan ja tämän jälkeen haava on kunnossa niin kauan kuin siinä on side. Jos side irtoaa, niin haava aukeaa ja se on sidottava uudestaan. Jos samaan kohtaan on osunut useampia iskuja, on jokainen sidottava erikseen. Kuka tahansa voi sitoa kenen tahansa haavan mikäli tietää mihin isku osui. Siteitä voi ostaa pelissä pelirahalla kylästä. Luonnollinen parantuminen: Kaikki pelin haavat paranevat yhdessä yössä, eli seuraavana aamuna klo 9.00 voidaan kaikki edellisen päivän siteet ottaa pois. Kerran käytettyjä siteitä saa käyttää uudelleen kun haava on parantunut.

Loitsusäännöt

Pelissä velhot ja tietäjät, sekä mahdollisesti jotkin vihollisista, osaavat loitsia. Ainoastaan sellaiset hahmot voivat loitsia kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu. Valeloitsiminen on kielletty, eli et saa näytellä muka loitsivasi ellei hahmosi osaa oikeasti loitsia. Joillain hahmoilla saattaa olla myös muita omia loitsuja kuin alla luetellut, joten eläydy niin hyvin kuin osaat jos tulet loitsituksi. Jokaisen pelaajan eläytyminen ja sääntöjen mukaisesti pelaaminen on tärkeää loitsujen suhteen. Jos sinua osoitetaan sormella ja huudetaan vaikka "Kivettyminen", on sinun jähmetyttävä siihen paikkaan kuin olisit kivettynyt. Loitsun tekijä selittää tarvittaessa kuinka sinun pitää toimia.

Salama :
Polttaa vihollisen osumakohdan toimintakyvyttömäksi. Käytännössä salama on pieni hernepussi, joka on varustettu värikkäällä "pyrstönauhalla". Velho heittää kohdetta salamalla ja huutaa: Salama! Salaman kohteen osumapaikka kärähtää toimintakyvyttömäksi samalla tavoin kuin keskikokoisen aseen iskusta. Jos heitto osuu aseeseen tai kilpeen, niin asetta pitelevä käsi kärähtää. Haarniskakaan ei suojaa salamalta.

Tulipallo :
Käräyttää koko vihollisen hengiltä, jos osuu. Käytännössä tulipallo on hernepussi, jolla Velho heittää kohdetta ja huutaa: Tulipallo! Jos heitto osuu, niin kohde kuolee. Jos heitto osuu aseeseen tai kilpeen, niin asetta pitelevä käsi kärähtää. Haarniskakaan ei suojaa tulipallolta.

Uni :
nukuttaa 10 minuutiksi kaikki, joihin osuu. Käytännössä Velho heittää riisinjyviä kohteiden päälle ja huutaa: Uni! Kaikki, joihin jyviä osuu, nukahtavat ja menevät maahan kuorsaamaan. Nukahtaneen voi ravistella hereille.

Halvaus :
Halvaannuttaa kohteeltaan yhden osumakohdan 10 minuutiksi. Käytännössä Velho osoittaa kohdetta kädellä ja huutaa:Halvaus! Samalla Velho lukee lapusta halvauksen osumakohdan ja huutaa sen jatkoksi, esim: Pää! Halvaantunut osumakohta ei toimi.

Parannus :
Parantaa yhden haavan kuntoon.

Opettele säännöt vaikka oma hahmosi ei kaikkea osaisikaan tehdä!

Kaikkiin mahdollisiin ja joihinkin mahdottomiin kysymyksiin saa vastauksen ennen peliä soittamalla: Atte Kotilainen: 050-359 6651 tai sähköpostilla: atte.kotilainen@hotmail.com

Saarijärven Kaupungin nuorisotoimi
Antti Sivonen, nuoriso-ohjaaja
Puh. 044-4598 750
E-mail: antti.sivonen@saarijarvi.fi

 
 
PELIESITTELY TIETOJA SÄÄNNÖT ILMOITTAUTUMINEN VIDEOT